BRUBAKKENS EGEN BLANDINGSHØNE .

Selv om jeg personlig avler på renrasede dyr og har fokus på de kvaliteter som allerede ligger i de mange rasenes egenskaper må jeg nok erkjenne at en egen blandingshøne med akkurat de egenskapene jeg vil ha frister . Så nå har jeg altså startet et lite kryssning avl prosjekt selv .

I hobbymiljøet idag er det høyt fokus på eggfarger og det " mikses i vilden sky " med de resultater det gir  og det som er av største viktighet er at det er en tanke bak blandingene🤨 .

Vi skal ikke blande tilfeldig bare fordi det er gøy med kyllinger .

Jeg stiller meg selv noen krav på hva jeg forventer av min miks og hva jeg vil ha for resultat .

1:  Økt eggmengde.

2 : Raskere verpestart

3 : Temperament

4 : God helse .

5 : Høy levealder hos dyrene .

Valget mitt ble da hane av  Indisk Brahma og verpehybriden Lohman brun . Brahma er en rase med stødig temperament ,høy levealder ,rasen fremstår som frisk .

Lohman er en hybrid som er verdensledende når det kommer til eggmengde og den er økonomisk og høytytende verpehøne .Lohman brun er også en trivelig og roligere variant av verpehybridene .

Dette er da genmaterialet jeg har tenkt å bruke for dette prosjektet og hvis jeg tenker riktig så skal dette gi meg høner som vokser fort ,tidligere verpestart , raskt eggvekt og lenger levealder enn en verpehybrid vanligvis lever og helsen bør bli bedre tatt i betraktning at høytytende verpehybrider ofte rammes av egglederbetennelse og "blir fort gamle "  .

Brahma har alle disse egenskapene samtidig med at det er rolige dyr med høy levealder men da fremstår som en dårlig høne med svak verpeevne .

 Eggene er samlet ( 24 stk ) og rugingen starter . Det er brukt voksne høner så eggvekten ligger på 66 -70 gram og jenvstore egg .

 

KYLLINGENE .

Miksen er de store kyllingene på bildet .

De daggamle kyllingene veide ca 40 gram ,har en gylden til mørk dunfarge .

Tilvekst første leveuke er da 10 gram .

Uke 2 tilvekst 15 gram .

Kyllingene er kvikke og vokser godt med andre ord 🙂.

Så langt er nå prosjektet foreløbig kommet så det blir flere noteringer fremover og jeg er veldig spent på om jeg har tenkt meg frem til riktig blanding .

Det er helt ok å mikse raser men tenkt først og fremst på egenskapene neste generajon får . Eventyrblandinger kan bli en skuffelse som voksen så tenk på dette først 🙂